A Norvég Élelmiszer-biztonsági Hivatal szerint 25 kutya veszítette életét az elmúlt pár napban szokatlan hirtelenséggel, azonos tünetegyüttessel járó betegségben. – írja a bbc.com. A megbetegedett állatok számát 40-re becsülik.

Először Oslo városában ütötte fel fejét a titokzatos, hányás és hasmenés kísérte kór. Majd még 13 közeli településről érkeztek hasonló bejelentések.

A boncolásnál két gyanús baktériumot sikerült ugyan azonosítania az ottani Állatorvosok Szövetségének. Az illetékesek egyelőre nem merik kijelenteni, hogy megtalálták a probléma forrását. A patkánymérget és a szalmonellát, mint lehetőséget már kizárták. A svéd GT nevű magazin közben arról cikkezett, hogy egy svéd eb nemrég kutyás bemutatón vett részt Norvégiában, és rajta is jelentkeztek a fent említett tünetek. Egyelőre semmi nem biztos, sok a találgatás.

Beteg Cavalier King Charles Spaniel

A norvég tévének nyilatkozó Ole-Herman Tronerud úgy fogalmazott, nem tudni, vajon teljesen különálló esetekről van szó, vagy valóban fertőzéssel állnak szemben. Ezzel kapcsolatos több információt a google keresőiben megtalálhat a részletekkel kapcsolatban.

Frissítés – 2019.09.12

Sajnos továbbra sem sikerült megtalálni a betegség okát, sem pedig egyéb összefüggést az esetek között.
Időközben 26-ra emelkedett a betegség áldozatainak száma, és további megbetegedéseket is jelentettek több helyről is Norvégiában.
Annyit már tudni, hogy kizárhatónak tűnik az algák okozta mérgezés mint kiváltó ok, illetve nem találtak bizonyítékot arra sem, hogy kullancsok által terjedne a betegség.

Kizárták továbbá a tularémia (nyúlpestis) lehetőségét is.
Eddig nem sikerült olyan adatokat találni, mely járványra utalna, továbbra is folynak a laboratóriumi vizsgálatok, hogy vírus, vagy baktérium okozhatja-e a gyors lefolyású kórt. Vizsgálják a környezeti tényezőket is, továbbá hogy nem valamilyen szezonális betegségről lehet-e szó.

Felmérik, van-e összefüggés megbetegedett a kutyák életkora, fajtája, táplálkozása, sétáltatási területei és más kutyákkal való érintkezési szokásai között, hátha ezek az adatok is közelebb visznek a megoldáshoz.
Teljes bizonyossággal még az sem állítható, hogy a betegség kutyáról kutyára terjedne, legalábbis érkeztek olyan beszámolók kutyatulajdonosoktól, miszerint több kutyájukból csak egy betegedett meg, a többin nem tapasztalta a tüneteket. Arra sem találtak utalást, hogy a betegség átterjedne a kutyákról emberre.

A MEOE, illetve a külföldi klubok is kiadtak figyelmeztetést, amiben arra kérik a kutyatulajdonosokat, lehetőség szerint ne utazzanak kutyával Norvégiába, de annak környező országaiba se. A betegségre való tekintettel a kiállításokra nem fogadnak norvég nevezőket.

A Norvégiában Kennel Klub is több rendezvényt lemondott, melyre a közeljövőben került volna sor.

Forrás: bbc.com

Kép: Pexels

Megosztás: