El tudod képzelni, mennyivel jobb lenne a világ, ha egyetlen kutya sem kóborolna gazdátlanul az utcán? Hollandia ráállt erre az ügyre, és sikerült az összes kutyának otthont találnia. Gyökeresen megváltoztatták a kutyák sorsát, és megadták nekik a lehetőséget, hogy szeretettel teljes, boldog életet élhessenek. A kormányzat különös figyelmet fordított erre a projektre, melynek keretében beoltották, ivartalanították és azonosítóval látták el a kutyákat. Ennek köszönhetően 2016-ban Hollandia büszkén mondhatta el magáról, hogy a világon legelsőként utcáin egyetlen otthontalan és veszélynek kitett kutya sem kóborol. A világ valamennyi országának követnie kellene a módszerüket.

A háttértörténet

A kobor kutyusoknak helyzete a legjobb Hollandiában

A 19. század óta Hollandiában óriásira nőtt a kutyák száma. Az országban szinte minden családnak volt legalább egy kutyája, mivel a hollandok társadalmi státuszszimbólumként kezelték ezt a kérdést. De a rengeteg kutya miatt terjedt a veszettség, ami hamarosan a vezető halálok lett az országban. Az ettől való félelem miatt sok gazda szélnek eresztette a kutyáját, és mivel ezt legálisan megtehették, az utcák hamarosan tele lettek kóbor ebekkel.

Az Ivartalanítás napjai

A kobor kutyusoknak helyzete a legjobb Hollandiában

Hollandia ezen a szerencsétlen helyzeten mindenképpen változtatni akart. Ezt azzal kezdték, hogy kijelöltek bizonyos napokat, amikor kötelező volt ivartalaníttatni a kutyákat. Mégpedig ingyen, hiszen a kormány átvállalta az összes költséget. Ezzel a lépéssel a szuka kutyák 70%-át sikerült ivartalanítani. Minden kutya orvosi vizsgálaton ment keresztül, hogy megállapítsák, milyen oltásokra vagy gyógykezelésre van szüksége.

A törvény erejével találja szemben magát, aki utcára tesz egy kutyát

A kobor kutyusoknak helyzete a legjobb Hollandiában

Hogy egyszer s mindenkorra megoldják a problémát, a holland kormány törvényt hozott az állatok védelmében, valamint az állatokkal való bánásmóddal és a tartási körülményekkel kapcsolatosan is. A törvény előírja, hogy az állatokat megfelelően kell tartani és róluk helyesen kell gondoskodni, valamint megtiltja a velük szembeni erőszak elkövetését. Amelyik gazda ennek nem tesz eleget, 3 év börtönbüntetésre és cirka 5 millió forint pénzbüntetésre számíthat.

Magasabb adót vetettek ki a tenyésztett kutyákra

A kobor kutyusoknak helyzete a legjobb Hollandiában

Akik úgy döntenek, kutyát fogadnak magukhoz, azok általában tenyésztett kutyát vásárolnak, hogy biztosan szép és egészséges legyen. A holland kormány ezért magasabb adót vetett ki a tenyésztett kutyák értékesítésére. Ez a többletköltség arra készteti az embereket, hogy fontoljanak meg más lehetőséget, és ne tenyésztőtől vásároljanak kutyát, hanem menhelyekről fogadjanak örökbe.

Felhívó kampányok

A kobor kutyusoknak helyzete a legjobb Hollandiában

Az állam figyelemfelhívó kampányba kezdett, ennek köszönhetően az embereknek lehetőségük nyílt gondoskodni árva kiskutyákról, és a kampánynak hála lassan, de biztosan több mint egy millió kóbor kutyának sikerült családra és biztonságos otthonra találnia. A kormányzat tevékenysége egyáltalán nem hagyta hidegen a hollandokat, olyannyira, hogy 90%-uk örökbe fogadott egy kutyát a kampánynak köszönhetően.

Boldog élet minden kutyának!

A kobor kutyusoknak helyzete a legjobb Hollandiában

A kormányprogram minden nehézség ellenére sikeres lett. 2011-ben Állatrendőrséget állítottak fel, melynek keretében rendőrök gondoskodnak a kutyák biztonságáról. Ma a Hollandiában élő kutyák nemcsak kényelmes otthonokban élnek, de szabad bejárásuk van az éttermekbe, üzletekbe és más létesítmények nagy részébe is.

Írta: Nagy Alma 2019-11-17

Forrás: kuffer.hu

Megosztás: